روشهای اجرای دستورات در اتوکد چیست؟
حدود ۱۵ روش برای اجرای دستورات در اتوکد وجود داره که برخی از آنها بسیار محبوب و پرکاربرد هستن ولی برخی دیگر به دلایلی کمتر استفاده میشوند، تعداد روشهای اجرای دستورات در اتوکد به این دلیل زیاد است که از طراحی اولین نسخه اتوکد در سال ۱۹۸۲ تا آخرین نسخه آن یعنی AutoCAD 2020 (در حال حاضر) با خلاقیت طراحان شرکت اُتودسک (Autodesk) راههای زیادی بخصوص در وِرژنهای دهه اخیر به یکدیگر اضافه شده و در حال حاضر به حدود ۱۵ روش رسیده است.
اگر تمایل دارید همه روشهای اجرای دستورات در اتوکد را بیاموزید به صفحه کتابِ «۱۵ راه برای اجرای دستورات در اتوکد» در وبسایت «آموزش۲۱» مراجعه و آن را تهیه و مطالعه نمایید، برای این منظور روی دکمه زیر کلیک نمایید تا به صفحه موردنظر هدایت شوید.
اما در این جلسه آموزشی به چهار روش از مهمترین و کارآمدترینِ آنها میپردازیم:
روش اول از روشهای اجرای دستورات در اتوکد: تایپ دستورات در خط فرمان (Command Line)
در بسیاری از نرمافزارهای ترسیمی یا حتی غیر ترسیمی با تایپ کردن آشنا هستید و در بسیاری از آنها میتوانید دستورات را به همین صورت اجرا کنید، در اتوکد نیز حرفهایترین روش اجرای دستورات، استفاده از خط فرمان یا Command Line میباشد.
در یک مثال ساده فرض کنید در کنار چند اُپراتور کامپیوتر ایستادهاید که با یک نرمافزار در حال کار هستند و شما آنها را نمیشناسید، به نظر شما کدامیک در کار خود حرفهایتر است؟
قطعاً و با توجه به عدم شناخت قبلی، کسی که سریعتر با کیبورد کار میکند و به آن مسلطتر است حرفهتر است، البته این تنها فاکتور ارزیابی نیست ولی یکی از مهمترینِ آنهاست.
اتوکد هم از این قضیه مستثنی نیست و کاربران حرفهای آن بیشتر سعی میکنند از طریق کیبورد و خط فرمان آنها را در این نرمافزار اجرا کنند زیرا علاوه بر سرعت بالای کار، دقت اجرای دستورات و در نتیجه ترسیمات بالاتر میرود.
فرض بفرمایید میخواهیم یک دستور پرکاربرد مثل Line را اجرا کنیم، هم میتوانیم به طور کامل آن را در خط فرمان تایپ و Enter کنید و هم خلاصه دستور آن، یعنی حرف L را تایپ و Enter کنید، فرقی نمیکند ولی مسلماً استفاده از خلاصه دستورات سرعت و دقت اجرای آنها را تضمین میکند زیرا جایی برای اشتباه باقی نمیگذارد.
اگر تمایل دارید خلاصه دستورات و متغیرهای سیستمِ مهم و با ارزشِ اتوکد را بیاموزید به صفحه کتابِ «معرفی میانبُرها و خلاصه دستورات اتوکد» در وبسایت «آموزش۲۱» مراجعه و آن را تهیه و مطالعه نمایید، برای این منظور روی دکمه زیر کلیک نمایید تا به صفحه موردنظر هدایت شوید.
البته شما میتوانید به منظور سفارشیسازی رابط کاربریِ اتوکد نحوه نمایشِ خط فرمان را که به صورت پیشفرض مشابه تصویر قبل میباشد تغییر دهید و آن را به تصویر زیر تبدیل نمایید.
برای جابهجایی خط فرمان باید روی خطچینِ عمودیِ سمت چپِ خط فرمان کلیک کرده و با استفاده از Drag and Drop کمی آن را به صورت عمودی پایین بیاورید.
هر گاه یک مستطیل کشیده سفید رنگ در پایینِ صفحه ترسیم مشاهده کردید کلید ماوس را رها کنید تا محل قرارگیری خط فرمان تغییر کند.
مطابق موارد ذکر شده به این نتیجه میرسیم که از مهمترین مزایای استفاده از خط فرمان و تایپ کردن دستورات در آن، این است که سرعت و دقت اجرای دستورات بسیار بالاتر خواهد رفت، در نتیجه زمان صرف شده برای ترسیم یا ویرایش نقشههای موردنظر شما حداقل به نصف خواهد رسید.
از دیگر مزایای قابل تأملِ استفاده از خط فرمان این است که شما میتوانید همه دستورات و متغیرهای سیستم را به این روش اجرا کنید در حالیکه سایر روشها امکان اجرای همه دستورات اتوکد را ندارند.
ضمناً شما میتوانید کلاً خط فرمان را از صفحه نرمافزار حذف کنید، برای این منظور از کلیدهای ترکیبیِ Ctrl+9 استفاده میشود، برای ظاهر کردن مجدد آن نیز باز هم از همین کلیدهای ترکیبی استفاده میکنیم.
روش دوم: نوار Ribbon
از اتوکدِ نسخه 2009 نوار Ribbon به آن اضافه شده است.
در این نوار سربرگها یا تَبهایی قرار دارند که انواع دستورات همخانواده در اتوکد را در خود جای دادهاند، مثلاً در سربرگ Home شما یک سری از دستورات بسیار مهم و پر کاربردِ اتوکد را ملاحظه میکنید.
همینطور در سربرگ View اغلب دستوراتِ مربوط به تغییرات بصری یا زاویه دید در صفحه ترسیم گنجانده شده است.
برای دسترسی به انواع دستورات با استفاده از نوار Ribbon باید مرتباً روی سربرگها کلیک کرده و آنها را پیدا کنید که این کار معمولاً خستهکننده خواهد بود.
ضمناً نوار Ribbon قسمت بزرگی از صفحه ترسیم شما را اشغال میکند در حالیکه فضای ترسیم در رابط کاربریِ اتوکد بهتر است بیشتر اندازه ممکن را داشته باشد تا کاربر به لحاظ روانی و بصری دچار محدودیت نشود، در تصاویر زیر اندازه صفحه ترسیم را با حضورِ نوار Ribbon و بدون آن با هم مقایسه کنید.
پس اگر تمایلی به استفاده از نوار Ribbon ندارید حتماً آن را از روی صفحه حذف کنید تا فضای بخش ترسیمی افزایش پیدا کند.
روش سوم از روشهای اجرای دستورات در اتوکد: منوهای بازشو (Menubars)
در حالت پیشفرض منوهای بازشو در صفحه کاربری اتوکد نمایش داده نمیشوند، برای احضار آنها میتوانید دستور Menubar را اجرا کرده و مقدار آن را 1 تایپ و Enter کنید تا نوار افقی مربوط به منوهای بازشو در بالای نوار افقیِ سربرگهای Ribbon دیده شوند.
پس از نمایش منوهای بازشو میتوانیم روی هر یک از سربرگهای آنها کلیک کرده و دستوراتِ مربوط به آن سربرگ را اجرا کنیم.
این روش هم قابلیت اجرای همه دستورات اتوکد را ندارد ولی چون هیچ جایی از رابط کاربری را اشغال نمیکند و به صورت یک نوار افقی خیلی باریک در بالای صفحه نرمافزار قرار گرفته، استفاده از آن برای بسیاری از کاربران جذاب میباشد.
روش چهارم: نوارهای ابزار (Toolbars)
نوارهای ابزار نیز مانند منوهای بازشو به صورت پیشفرض در صفحه نرمافزار اتوکد دیده نمیشوند ولی میتوانید آنها را احضار و در محلهای دلخواه قرار دهید.
برای این منظور روی سربرگ Tools از منوهای بازشو کلیک کرده، سپس گزینه Toolbars را انتخاب کنید، روی گزینه AutoCAD کلیک کرده و در نهایت روی هر کدام از نوارهای ابزاری که علاقه دارید روی صفحه کاربری اتوکد قرار گیرد کلیک کنید.
اکنون برای اجرای دستورات از طریق نوار ابزار باید روی آیکن آن دستور یک بار کلیک کرده و ترسیم یا ویرایش خود را انجام دهید.
یک نکته مهم: پس از ظاهر کردن اولین نوار ابزار، برای احضار سایر نوار ابزارها راه بسیار سادهتری به شما معرفی میکنیم، روی یکی از آیکنهای نوار ابزار اول کلیکِ راست کرده تا همان منوی عمودیِ نام نوار ابزارها ظاهر شود و روی هر یک که میخواهید کلیک کنید.
یک نکته مهم: گاهی مواقع اندازه آیکنها در نوار ابزارها بسیار کوچک است طوری که شاید بعضی از کاربران برای کلیکِ دقیق روی آنها دچار مشکل شوند، به همین دلیل تمایل دارند تا اندازه آیکنها را کمی بزرگتر کنند، برای این منظور دستور Options را با خلاصه دستور Op اجرا کرده تا پنجرهای به همین نام باز شود، سپس روی سربرگ Display کلیک کرده و بعد هم گزینه Use large buttons for toolbars را تیک بزنید و در انتها Ok کرده و از پنجره خارج شوید.
کل مبحث اتوکد دوبعدی همراه با حل تمرینهای کاربردی در دوره آموزش اتوکد با نام «آموزش دوبُعدی و کاربردی اتوکد، از صفر تا صد (AutoCAD)» تدریس شده است، در صورت تمایل با کلیک بر روی دکمه زیر به صفحه این دوره آموزشی مراجعه و آن را مطالعه کنید.
2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
روش تدریس بسیار خوب و با زبان ساده. سپاسگزارم
سلام، وقت بخیر
بابت لطفتون سپاسگزارم