
دستور Move در اتوکد چه کاربردی دارد؟
از دستور Move در اتوکد برای جابهجاییِ موضوعات ترسیم شده استفاده میکنیم، روشهای مختلفی برای اجرای این دستور وجود دارد که طبق معمول استفاده از خط فرمان و تایپ خلاصه دستور آن یعنی حرف M را توصیه میکنیم.

قبل از اینکه مطالعه این مطلب را ادامه دهید توصیه میشود که حتماً نوشته قبلی یعنی آموزش دستور Copy را مطالعه کنید زیرا در آن پُست به طور کامل و با جزئیات، مفهوم «بردار جابهجایی» را با حل تمرینات متعدد توضیح دادهایم و یادگیریِ معرفیِ صحیح این بردار در دستوراتی مشابه Move و Copy بسیار اهمیت دارد.
ابتدا به نحوه اجرای دستور Move به طور کلی نگاهی بیندازید تا تمرینات عملی آن را آغاز کنیم:
M↲
Select objects:
Specify base point or [Displacement] <Displacement>:
Specify second point or <use first point as displacement>:
موضوعات را انتخاب کنید:
نقطه ابتدای بردار جابهجایی را معرفی کنید یا [مقدار جابهجایی] را وارد کنید:
نقطه انتهای بردار جابهجایی را معرفی کنید یا <استفاده از مختصات نقطه اول به عنوان مقدار جابهجایی>:
فرض کنید میخواهیم مشابه تصویر زیر دایرهای به شعاع ۲ را به اندازه ۵ واحد به سمت راست جابهجا کنیم.

ابتدا دستور Move را اجرا کرده و در پاسخ اِعلان :Specify basepoint باید اولین نقطه بردار جابهجایی را به اتوکد معرفی کنید، با توجه به نکات گفته شده در آموزش دستور Copy، ابتدا این سوال را از خود میپرسیم که آیا طول و زاویه جابهجایی را در اختیار داریم؟
در این تمرین پاسخ بله است چون میخواهیم با زاویه صفر (به سمت راست در جهت مثبت محور X) و به میزان ۵ واحد دایره را جابهجا کنیم، پس در هر قسمت از صفحه ترسیم که دوست داشتید یک کلیک انجام دهید تا نقطه اول بردار جابهجایی معرفی شود.
اکنون وضعیت Ortho را با کلید تابعی F8 روشن کنید و ماوس را به سمت پایین هدایت نمایید و در پاسخ به پیغام :Specify second point و به جای نقطه دومِ بردار جابهجایی، طول آن یعنی مقدار ۵ را تایپ و Enter کنید تا دستور خاتمه یابد.
پس اگر طول و زاویه جابهجایی را داشتیم دیگر نیازی به معرفی نقطه دوم نیست بلکه مقدار طول و مقدار زاویه را تایپ و Enter میکنیم، در ضمن چون در تمرین فوق زاویه را با حرکت ماوس به اتوکد معرفی کردیم مقدار آن را برابر با صفر بود را تایپ نکردیم.
در تمرین بعدی مربعی به ابعاد ۵ واحد داریم که میخواهیم آن را ۱۲ واحد به سمت پایین (به طور عمودی) جابهجا کنیم.

دستور Move را اجرا کرده و مربع را انتخاب میکنیم و چون موضوع دیگری برای انتخاب نداریم کلید Enter را فشار میدهیم، حاللا باید نقطه اول جابهجایی را به اتوکد معرفی کنید اما قبل از آن از خود بپرسید آیا طول و زاویه جابهجایی به شما داده شده است؟
بله، طول جابهجایی ۱۲ و زاویه آن ۹۰ درجه است که با ماوس و وضعیت Ortho روشن به پایین جهت خواهیم داد، پس در هر نقطه از صفحه ترسیم میتوانید با یک کلیک نقطه اول بردار جابهجایی را مشخص کنید و به جای نقطه دوم ماوس را به سمت پایین هدایت کرده و طول جابهجایی یعنی ۱۲ را وارد و Enter کنید تا دستور تمام شود.
در تمرین بعدی میخواهیم یک مربع به ابعاد ۵ را با زاویه ۶۰ درجه نسبت به افق (جهت مثبت محور X) و به فاصله ۲۰ واحد جابهجا کنیم.

ابتدا دستور Move را اجرا و مربع را انتخاب کنید و در پایانِ انتخاب کلید Enter را فشار دهید، آیا طول و زاویه جابهجایی را در اختیار دارید؟ بله، پس نقطهای دلخواه را روی صفحه ترسیم به عنوان نقطه اول بردار جابهجایی معرفی کنید سپس به جای نقطه دوم، ابتدا طول جابهجایی یعنی ۲۰ را تایپ کرده و با کلیدهای ترکیبی Shift+, (شیفت+کاما) علامت زاویه (>) را نیز تایپ کنید، در انتها مقدار زاویه یعنی عدد ۶۰ را وارد و Enter کنید تا دستور تمام شود.
یک نکته مهم: اگر در تمرینهای ترسیم شده دقت بفرمایید، پس از اجرای دستور Move در اتوکد، انتخاب موضوع و Enter کردن، گویا که بردارِ جابهجاییِ فرضی را که مشابه یک پارهخط میباشد ترسیم کردیم، به همین دلیل دوستانی که با ترسیم انواع پارهخطها مشکلی ندارند در دستوراتی که جابهجایی در آنها نقش مهمی دارند نیز مسئلهای نخواهند داشت.
در تمرین بعدی میخواهیم یک دایره را طوری جابهجا کنیم که مرکز آن در وسط یک پارهخط قرار گیرد.

دستور Move را اجرا کرده و دایره را انتخاب کنید، Enter کرده و از خود بپرسید آیا طول و زاویه جابهجایی را دارم؟ خیر، پس نمیتوانم نقاط بردار جابهجایی را به دلخواه انتخاب کنیم و باید حتماً در دو نقطه خاص کلیک کنیم.
نقطه اول مرکز دایره خواهد بود زیرا قرار است که مرکز دایره به وسط پارهخط منتقل شود و نقطه دوم را هم وسط پارهخط معرفی میکنیم تا دستور تمام شود.
در تمرین آخر قرار است طوری مثلث را جابهجا کنیم که رأس پایینی آن روی نقطه بالایی محیط دایره قرار گیرد.


کل مبحث اتوکد دوبعدی همراه با حل تمرینهای کاربردی در دوره آموزش اتوکد با نام «آموزش دوبُعدی و کاربردی اتوکد، از صفر تا صد (AutoCAD)» تدریس شده است، در صورت تمایل با کلیک بر روی دکمه زیر به صفحه این دوره آموزشی مراجعه و آن را مطالعه کنید.